De Negatieve Gevolgen Van Stress


Stress heeft een nadelig effect op je hele lichaam. Er zijn heel weinig organen waar stress geen effect op heeft. Hierdoor heeft stress een negatief effect op allerlei ziektebeelden en syndromen. Welke negatieve effecten heeft stress bij jou?

Privé is er de laatste 3 weken veel veranderd. Mijn partner heeft een nieuwe baan waardoor er veel moest veranderen in onze gezin situatie. Er moesten aardig wat beslissingen worden genomen. Zoals verwacht brachten al deze veranderingen veel spanningen met zich mee. Hierdoor kreeg ik net als een merendeel van mijn klanten en volgers last van stressgerelateerde klachten, zoals: hoofdpijn, vermoeidheid, eczeem, prikkelbare darmen, opgeblazen gevoel en slapeloosheid. Als ik dit ervaar werkt het voor mij persoonlijk heel goed om te wandelen.

Stress heeft op verschillende processen een negatief effect

- Door stress komt er meer glucose vrij in je bloed. Hierdoor stijgt weer het hormoon Insuline en dit veroorzaakt suikerspiegel schommelingen in je bloed. Cliënten met suikerziekte ervaren dat hun suikerspiegel erg schommelt en moeilijker te reguleren is.

- Hiernaast kan je door stress een verlaging krijgen in progesteron, een van je vrouwelijke hormonen. Met name vrouwen hebben hier last van. Hierdoor krijg je een relatief verhoogd oestrogeen gehalte met als gevolg: heftigere menstruaties, gevoelige borsten, cellulitis, PMS, migraine’s en stemmingswisselingen.

- Stress heeft een negatief effect op allerlei immunologische processen. Cliënten die bekend zijn met allergieën, eczeem, astma, ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, Psoriasis, weten dat ze in een gestreste periode meer last hiervan hebben.

- Stress heeft een negatief effect op allerlei pijn syndromen zoals lage rugklachten, hoofdpijn, migraine, prikkelbare darm en fibromyalgie.

- Stress heeft een negatief effect op hart en vaatziekten zoals een verhoogde bloeddruk en een verhoogde cholesterol.

Als je last heb van bovengenoemde ziektebeelden is het belangrijk om je arts regelmatig te bezoeken voor de juiste behandeling. Natuurlijk is voeding en beweging belangrijk maar hiernaast is het van groot belang om aandacht te besteden aan stress vermindering. Als Stresscounselor adviseer ik cliënten om voldoende aandacht te besteden aan stress vermindering. Dit kunnen ze bereiken door activiteiten te doen als meditatie, mindfulness, yoga, ademhaling oefeningen, wandelen, ontspanningsmassages etc.

#stress