Wat Je Arts Niet Weet Over Jouw Gezondheid! Dr. Willems vs Dr. Ghiselle


Het is misschien confronterend wat ik in dit blog met jullie ga delen, maar wist je dat artsen een hoop NIET weten over jouw gezondheid? Ja je leest het goed. En dit kan voor sommigen misschien wel schokkend zijn. Je arts weet hoogstwaarschijnlijk niet welke invloed je voeding heeft op je gezondheid. Ook heeft hij of zij mogelijk niet de nodige kennis over hoe je het beste moet bewegen of welke trainingsprogramma’s het beste bij jou en je symptomen passen. Je arts weet waarschijnlijk wel dat stress vermindering belangrijk is voor je gezondheid, maar niet welke impact dit daadwerkelijk op je heeft. De kans is groot dat het voor hem of haar nog volledig onbekend terrein is hoe hij of zij stress vermindering in zijn/haar adviezen moet toevoegen.

"Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding." Hippocrates

Ik heb altijd geweten dat voeding belangrijk is voor je gezondheid. Dat was voor mij geen kwestie van wetenschap maar van gezond verstand. Maar wat ik gemerkt heb tijdens mijn opleiding tot arts en huisarts is dat er jammer genoeg weinig aandacht wordt besteed aan voeding, beweging en stress ten opzichte van ziektebeelden. In mijn volste vertrouwen in de opleiding heb ik aangenomen dat dit voor mij als arts wellicht minder belangrijk is. Ik heb veel geleerd over ziekten en medicijnen, maar weinig over de rol van voeding op gezondheid.

Wat ik inmiddels weet over de farmaceutische industrie

Ik had het volste vertrouwen dat de wetenschap onafhankelijk was van de farmaceutische industrie. Ondertussen weet ik vanuit mijn dagelijkse werk als Dr. Willems dat niets minder waar is. Dat zelfs onze richtlijnen als huisartsen doordrenkt zijn met de invloed van de (farmaceutische) industrie. En nee…. De industrie die bedenkt niet onze richtlijnen. Maar wat ze wel doen is wetenschappelijk onderzoek financieren. Met name onderzoek van medicijnen en of middelen waar een patent op is. Hier valt namelijk geld mee te verdienen. Er is weinig onderzoek naar natuurlijke producten want deze leveren weinig geld op. Wel gezondheid en dus een forse besparing in ons gezondheidszorg budget. Je zou bijna denken dat de industrie er baat bij heeft dat we ziek blijven.

De disbalans tussen reguliere en functionele gezondheidszorg

De “positieve“ en "onafhankelijke" onderzoeksresultaten, die ondertussen via een omweg gesponsord worden door de (farmaceutische) industrie, worden aan ons gepresenteerd en wij als artsen nemen deze aan. Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben nog steeds praktiserend huisarts en ik vind nog steeds dat reguliere gezondheid zorg en farmacie een belangrijke plek moet hebben in onze maatschappij. Maar wat mij in mijn dagelijkse werk als reguliere huisarts enorm frustreert is de disbalans tussen reguliere en functionele gezondheidszorg. De functionele geneeskunde richt zich in tegenstelling tot de reguliere geneeskunde op een geheel van factoren, die een mens ziek kunnen maken (bijvoorbeeld voeding, beweging, stress, omgevingsfactoren) en zoekt naar welke behandeling er dan nodig is.

De beperkingen van een 10 minuten consult

De hele gezondheidszorg is te weinig ingericht op de functionele geneeskunde. De 10 minuten per consult die ik als regulier huisarts met een patiënt bezig kan zijn is wel genoeg om een tablet voor te schrijven voor hoge bloeddruk of angstklachten, maar niet genoeg om alle factoren die deze persoon ziek heeft gemaakt te onderzoeken en een passend advies te geven. Hier is helaas geen tijd of geld voor, omdat dit helaas niet vergoed wordt. En dit was juist wel de reden waarom ik huisarts wilde worden. Als huisarts zou je de ziekte en de klachten van de patiënt moeten kunnen plaatsen in de context van deze patiënt. Ondertussen houden de richtlijnen voor artsen vrij weinig rekening met de context van deze patiënt. Adviezen komen uit onderzoeken op grote bevolkingsgroepen en worden klakkeloos toegepast op iedere individuele patiënt.

Waarom ik begonnen ben met Dr. Ghiselle

In mijn nieuwsgierigheid naar de functionele geneeskunde ben ik als Huisarts zelf op onderzoek gegaan. Zo ben ik boeken en artikelen aan het lezen en opleidingen aan het volgen om mijn kennis over ziek makende processen in het gehele lichaam en geest te verbreden. Ook hou ik me bezig met de factoren die ertoe hebben bij gedragen aan het feit dat deze patiënt op dit moment ziek is geworden en welke adviezen bij deze specifieke patiënt horen. Ik ben er nog lang niet. Hoe meer ik weet, hoe meer ik wil weten. Deze kennis en passie draag ik uit met Dr. Ghiselle. Ik benader hier de ziekten en klachten van cliënten vanuit een holistische aanpak: lichaam, geest en omgeving.

De Toekomst

Sinds ik met Dr. Ghiselle bezig ben ontdek ik dat steeds meer reguliere (huis)artsen wereldwijd functionele geneeskunde betrekken bij hun dagelijkse praktijk. Ik denk dat we hierdoor betere artsen worden. Dit zou zomaar het gezondheidsideaal van de toekomst kunnen zijn. Een centrum met artsen die naast de reguliere zorg ook functionele gezondheidszorg kunnen aanbieden. Ik ben er helemaal klaar voor.

#Huisarts #FarmaceutischeIndustrie #functionelegeneeskunde #voeding