5 Tips Om Je Testosteron Op Natuurlijke Wijze Te Verhogen


In mijn vorige blog over Testosteron heb ik gedeeld hoe belangrijk Testosteron is voor je lichaam. Een disbalans tussen Testosteron en Oestrogeen kan zorgen dat je allerlei klachten krijgt zoals: depressiviteit (neerslachtigheid), dikker worden rondom de buik, moeite met afvallen, verlaagd libido, weinig spiermassa, haaruitval, verlies van mannelijk kenmerken (borstvorming bij mannen). In deze blog geef ik 5 tips om je Testosteron op natuurlijke wijze te verhogen.

Zo verhoog je jouw Testosteron gehalte:

1. Verlaag je vetpercentage

Testosteron wordt door je lichaamsvet in Oestrogeen omgezet met behulp van het enzym Aromatase. Hierdoor daalt je Testosteron gehalte en stijgt je Oestrogeen gehalte. Dit zorgt voor een disbalans tussen je Testosteron en je Oestrogeen gehalte. Door een verhoogd Oestrogeen gehalte wordt er juist meer aanmaak en opslag van vet gestimuleerd en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Verlaag je vetpercentage door af te vallen en meer spieren op te bouwen. Hierdoor wordt er minder Testosteron omgezet in Oestrogeen.

2. Kies voor voeding met een lage glycemische lading

De ene voedingsmiddel laat de bloedsuikerspiegel verder stijgen dan de andere. Dit noemen we de glycemische lading van het voedingsmiddel. Door je bloedsuikerspiegel niet te zeer te laten stijgen, stijgt ook je Insuline gehalte niet te veel. Insuline stimuleert namelijk de opslag van energie in vet. Een uitgebreide lijst van de verschillende voedingsmiddelen en hun glycemische lading kun je o.a. vinden op www.mendosa.com/gilists

3. Eet voldoende gezonde vetten

Eet voldoende voedingsmiddelen met Omega -9-vetzuren, want deze hebben een Testosteron verhogend effect. Omega-9-vetzuren vind je onder andere in olijfolie en avocado’s.

4. Stimuleer spieropbouw

Spier opbouw bereik je door kort en intensief te trainen en vooral krachttraining van de grote spiergroepen (zoals bovenbenen, romp en rugspieren). Na een dergelijke training worden spieren opgebouwd. Door meer spieren op te bouwen stimuleer je de productie van meer Testosteron (en groeihormoon). Cardio trainingen zijn over het algemeen wel gezond maar minder effectief om je Testosteron gehalte te verhogen.

5. Zorg voor voldoende ontspanning

Als je veel stress hebt maak je veel Cortisol aan. Om te overleven zet je lichaam andere processen op een laag pitje. Immers zowel het Cortisol en je geslachtshormonen (Testosteron/ Oestrogeen en Progesteron) worden van dezelfde bouwstenen (Cholesterol) gemaakt. Hiernaast Simuleert Cortisol de afbraak van spiermassa en de aanwas van buikvet (zie tip 1 en 4). Verlaag je stress door ontspanningsactiviteiten toe te passen zoals wandelen, meditatie en mindfulness. Een periodieke massage of welness behandeling is ook een goede manier om je stress te verminderen. Ten slotte hebben regelmatige orgasmes ook een testosteron boostend effect.

#testosteron #hormonaledisbalans #cortisol #laaglibido #stress