Depressief, Laag Libido of Lusteloos? Heb je last van een te laag Testosteron gehalte?


Testosteron is een belangrijk hormoon voor zowel mannen als vrouwen. Het stimuleert je spieropbouw en vet afbraak, en geeft je kracht in stress situaties. Het verhoogt je libido, verbetert je humeur en je energie niveau. Ook geeft het je zelfvertrouwen en zelfs competitie drang. Maar veel mensen kampen zonder dat ze het weten met een te laag testosteron gehalte. Heb jij hier mogelijk ook last van?

Hoe herken je een te laag testosteron gehalte?

Als je je in de volgende symptomen herkent, heb je mogelijk last van een te laag testosteron gehalte: depressiviteit (neerslachtigheid), dikker worden rondom de buik, moeite met afvallen, verlaagd libido, weinig spiermassa, haaruitval, verlies van mannelijk kenmerken (borstvorming bij mannen).

Een kleine disbalans kan al de oorzaak zijn van klachten

Je functioneert het beste als je testosteron gehalte in balans is met je oestrogeen gehalte (het vrouwelijke geslachtshormoon). Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Bij mannen wordt testosteron geproduceerd in de teelbal en ook een beetje oestrogeen in de bijnier. Bij vrouwen is het net andersom en wordt oestrogeen aangemaakt in de eierstokken en een klein beetje testosteron in de bijnier. Een disbalans kan al ontstaan als je testosteron gehalte een klein beetje zakt ten opzichte van je oestrogeen gehalte. Dit kan aanleiding zijn voor klachten.

Wat zijn mogelijke oorzaken dat je testosteron te laag is?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een te laag testosteron gehalte. Zo kan dit komen door medicatie of anticonceptie gebruik, door het ouder worden, slecht slapen, stress, te lage inname van 'gezonde' vetten (testosteron wordt namelijk van cholesterol gemaakt), of een te hoog vetpercentage in je lichaam.

Denk je dat je klachten hebt die passen bij een te laag testosteron gehalte? Wil je hulp bij het in balans brengen van je hormonen? Maak dan een afspraak met Dr. Ghiselle voor een gratis kennismakingsgesprek.

#testosteron #laaglibido #telaagtestosteron #klachten #despressief #lusteloos #hormonaledisbalans