Kan Stress De Oorzaak Zijn Dat Je Niet Afvalt? 5 tips om effectief af te vallen


Het is ondertussen lente en je bent waarschijnlijk sinds een aantal weken volop aan het 'lijnen'. Deze zomer wil je er wel goed uitzien. Je had voor jezelf uitgerekend dat je per week minimaal 1 kilo zou afvallen. Maar het gaat moeizaam. "Hoe komt dat?" vraag je jezelf af. "Voorgaande jaren ging het veel makkelijker en vlogen de kilo's er vanaf. Maar nu lukt het maar niet om af te vallen." Je bent teleurgesteld en je voelt je gefrustreerd. "Wat doe ik mis?" Ondertussen eet je bijna niks meer en voel je je moe en slap. De kilo's lijken juist aan te komen.

Stress: Waar reguliere diëten en afval programma's geen rekening mee houden

Een van de factoren waar heel weinig diëten of afval programma's rekening mee houden is stress. Wanneer je last hebt van stress komt het hormoon Cortisol vrij in je lichaam. Onder invloed van dit hormoon wordt vet niet verbrand maar juist opgeslagen. Dit vet komt meestal op de plekken terecht waar je het het minste wilt, namelijk rondom je buik.

Wat kun je eraan doen? 5 tips om effectief af te vallen:

1. Besteed aandacht aan je stress

Als je wilt afvallen, dan is het belangrijk om rekening te houden met je stress niveau. Het is van belang dat je op de juiste manier omgaat met stress verhogende gedachten. Het is aan te raden om activiteiten te doen die je helpen om te ontspannen (wandelen, in de tuin werken, mediteren). Als je langdurig last blijft hebben van stress is het raadzaam om een stress-counseling traject te volgen.

2. Stop met jezelf verhongeren

Crash diëten zijn funest. Als je namelijk te weinig calorieën eet vertraag je je basaal metabolisme en verbrand je minder vet. Je lichaam zet dan alles op een laag pitje, waardoor je moe en slap gaat voelen. Hierdoor krijg je juist meer trek in zoetigheid en wordt afvallen nog moeilijker.

2. Eet voldoende vezels

Raadzaam is om vooral veel groenten te eten. Vezels geven jou een verzadigd gevoel en houden jouw bloedsuikerspiegel stabiel. Hierdoor stijgt je insuline minder snel. Insuline stimuleert namelijk de opslag van suikers als vet. Groenten zorgen er dus voor dat je beter kan afvallen.

4. Verander je manier van sporten

Vervang cardio training met kracht training of sport kort maar intensief. Hierdoor verhoog je je basaal metabolisme, waardoor je in rust meer vet gaat verbranden. Je zult zien dat je hiermee sneller resultaat boekt.

5. Zorg voor een goede nachtrust. Minimaal 7 uur is aanbevolen. Slecht slapen of te laat naar bed gaan verhoogt namelijk je Cortisol waardoor je aankomt. Door niet teveel activiteiten aan het einde van de dag te plannen zul je merken dat je beter kunt inslapen.

Vind je het moeilijk om deze tips toe te passen? Heb je hulp nodig met afvallen of met stress verminderen? Maak een afspraak met Dr. Ghiselle

voor een gratis kennismakingsgesprek.

www.dr-ghiselle.com

 

#stress #afvallen #cortisol #diëten #5tipsomaftevallen